Tudomány és innováció

Biohasonló gyógyszerek

A Biogen véleménye szerint a biohasonló gyógyszerek központi szerepet játszanak a jövőbeni egészségügyi innováció megőrzésében. A biohasonló készítmények költségmegtakarítást jelentenek, valamint a terápiákhoz való korábbi és fenntartható hozzáférést biztosítva csökkenthetik az egészségügyi rendszerek terheit. A biohasonló gyógyszerek bővíthetik a betegek és az orvosok lehetőségeit az egyéni betegigények kielégítésére.

A biohasonló gyógyszerek előnyei

A biohasonló gyógyszerek számos előnyt kínálnak az együttműködő egészségügyi partnerek számára. Elérhetővé teszik az innovatív gyógyszereket az ellátatlan területeken, választási és finanszírozási lehetőséget kínálnak a betegek és a biztosítók számára, valamint potenciális megtakarítást jelentenek az egészségügyi rendszerben.

A biohasonló gyógyszerek lehetőséget kínálnak arra, hogy bővüljön a betegek hozzáférése az életet megváltoztató biológiai terápiákhoz, miközben az egészségügyi ellátás fenntarthatóbbá válik a társadalom számára a jelentős költségmegtakarításnak köszönhetően. A biohasonló készítmények a betegek és az orvosok egyéni szükségleteit is kielégíthetik a nagyobb terápiás választék, vagy a szolgáltatás differenciálása révén.

Terápiás területek

A Biogen jelenlegi biohasonló gyógyszerei két terápiás területen több indikációban érhetők el: ezek az immunológia (immunológiai eredetű gyulladásos betegségek) és a szemészet.

Gyógyszerfejlesztés és gyártás

A biohasonló gyógyszerek olyan biológiai termékek, amelyek hatóanyagai nagyon hasonlóak a referencia, vagyis az eredeti gyógyszerekéhez. Fejlesztési és előállítási folyamatuk jóval összetettebb, mint a kis molekulájú kémiai gyógyszereké. A biológiai és biohasonló gyógyszerek előállításához speciális szakértelem és gyakorlat szükséges.

A Biogen egy több mint 40 éve sikeres globális biotechnológiai vállalat, amely rendelkezik a biológiai és biohasonló gyógyszerek előállításához szükséges tapasztalattal és szakértelemmel. 7

A biohasonló gyógyszerek jövője

A munkánk során, a Biogennél, jóval többre koncentrálunk, mint egy konkrét betegség vagy kezelés. Azt akarjuk, hogy tudományunk segítsen megválaszolni a társadalmat érintő tágabb kérdéseket, és hozzáférést biztosítson a további innovációkhoz.

A biohasonló hatóanyagokban rejlő lehetőségek teljes kihasználása fenntartható, hosszú távú értéket jelenthet a betegek, az orvosok, az egészségügyi rendszerek és a társadalom egésze számára. A biohasonló hatóanyagok a Biogen stratégiájának alappillérei, hiszen több millió ember kezelését és az egészségügyi költségek milliárdos megtakarítását teszik lehetővé. Jövőképünk szerint a biohasonló gyógyszerek globális vezetői közé tartozunk.

A Biogen biohasonló gyógyszereivel nyújtott kezelésekben már több százezer beteg részesült, és lehetőségünk van további milliók kezelésére a jövőben.

Az egészségügyi rendszerek megtakarításokat érhetnek el a biohasonló gyógyszerek alkalmazásával. Az így elért megtakarításokat az egyéb terápiákhoz való hozzáférés bővítésére, az egészségügyi infrastruktúra javítására és az innovatív új gyógyszerek biztosítására lehet fordítani.

A Biogen arra törekszik, hogy a biohasonló üzletág kínálata világszerte elérhetővé váljon. A biohasonló gyógyszereink értéket teremtenek azzal, hogy megtakarításokat generálnak, amelyeket az egészségügyi rendszerek új, innovatív kezelések alkalmazására fordíthatnak.

Referenciák
  1. European Medicines Agency (EMA). Biosimilar medicines: Overview. https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/biosimilar-medicines-overview. Accessed: November 7th, 2022.
  2. Evangelatos G, Bamias G, Kitas GD, Kollias G, Sfikakis PP. The second decade of anti-TNF-a therapy in clinical practice: new lessons and future directions in the COVID-19 era. Rheumatol Int. 2022 Sep;42(9):1493-1511. doi: 10.1007/s00296-022-05136-x. Epub 2022 May 3. PMID: 35503130; PMCID: PMC9063259.
  3. Webster CJ, George KL, Woollett GR. Comparability of Biologics: Global Principles, Evidentiary Consistency and Unrealized Reliance. BioDrugs. 2021;35(4):379-387. 
  4. Stebbing J., et al. Understanding the Role of Comparative Clinical Studies in the Development of Oncology Biosimilars. Journal of Clinical Oncology 38, no. 10 (April 01, 2020) 1070-1080. DOI: 10.1200/JCO.19.02953. 
  5. Vulto AG, Jaquez OA. The process defines the product: what really matters in biosimilar design and production? Rheumatology (Oxford). 2017;56(suppl_4):iv14-iv29. doi:10.1093/rheumatology/kex278. 
  6. European Medicines Agency. Questions and answers on biosimilar medicines (similar biological medicinal products). Published September 27, 2012. https://www.medicinesforeurope.com/wp-content/uploads/2016/03/WC500020062.pdf. Accessed September 19, 2022. 
  7. Am Health Drug Benefits. 2013 Sep-Oct; 6(8): 469–478; paragraph 2 under “Barriers to Market Entry” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4031732/. Accessed September 19, 2022.