Gerinc Eredetű Izomsorvadás

A gerinc eredetű izomsorvadás (spinal muscular atrophy, SMA) egy ritka, genetikai eredetű, progresszív és gyakran halálos betegség, amely a betegek járóképességét, táplálkozási képességét, végül pedig légzési képességét is érinti. Ez a rokkantsághoz vezető és gyakran halálos kimenetelű betegség körülbelül minden tízezredik embert érinti, és a csecsemők körében az egyik legfőbb genetikai eredetű haláloknak számít.

A csecsemőktől a gyermekeken és serdülőkön át a felnőttekig minden korcsoportnál előfordul, különböző súlyossági fokban. Újszülött- és csecsemőkorban a legnagyobb valószínűséggel a betegség legsúlyosabb formája, a csecsemőkori SMA alakul ki, amely bénuláshoz vezethet és az olyan élethez szükséges alapvető funkciók végrehajtását is gátolhatja, mint a nyelés vagy fej felemelése. A később kialakuló SMA a serdülők és a felnőttek körében fordul elő leggyakrabban, akiknél jelentős izomgyengeség és mozgáskorlátozottság alakulhat ki, például képtelenek állni vagy segítség nélkül járni.

A survival motor neuron (SMN) fehérje előállításáért felelős SMN2 gén két kópiájával rendelkezőknél valószínűleg csecsemőkori (más néven 1-es típusú) SMA, míg a három vagy négy génkópiával rendelkezőknél valószínűleg kései (2-es és 3-as típusú) SMA alakul ki.

 

Az SMA kezelése

Korábban nem létezett kezelés az SMA-ra, 2016 decemberében viszont az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatósága (Food and Drug Administration, FDA) engedélyezte a Biogen számára az SMA kezelésére szolgáló első és egyetlen terápiát, amelyet azóta az Európai Unióban, Japánban, Brazíliában és a világ más régióiban is jóváhagytak, és amely eddig világszerte betegek ezrein segített.

Továbbra is együttműködünk az egészségügyi szakemberekkel, a kormányzati szervekkel, a politikai döntéshozókkal és az érdekképviseleti szervezetekkel annak érdekében, hogy a lehető legtöbb beteghez eljuttassuk ezt az új terápiát.

Az egészségügyi szakemberek a Magyarországon elérhető gerinc eredetű izomsorvadás terápiáinkról itt tudhatnak meg többet.